Aktualno

23. september 2018

Najpogostejše napake pri nakupu nepremičnine

Nepremičnina, ki jo kupujemo mora biti pravno neoporečna. Lastništvo mora biti jasno razvidno, nepremičnina pa ne sme biti obremenjena s hipotekami ali drugimi obremenitvami. Kdo je lastnik nepremičnine in ali je nepremičnina prosta bremen, lahko preverimo v zemljiški knjigi, do katere imate prost dostop prek spleta. 

Preden se aktivno lotimo iskanja primernega stanovanja ali hiše, dobro preučimo trg. Preglejmo oglase za podobne nepremičnine in preberimo rezultate zadnjih analiz cen nepremičnin. Tako bomo dobili splošen občutek kakšne so cene za nas primernih nepremičnin in v katero smer se gibljejo. 

Lokacija nepremičnine je zelo pomembna. Od nje ni odvisna le cena nepremičnine, temveč tudi stroški in naše zadovoljstvo. Pri izbiri lokacije vedno pretehtamo vsa dejstva, da ugotovimo katera lokacija nam resnično ustreza.

Ko iščemo stanovanje ali hišo, vse prehitro lahko podležemo le lastnim željam. Nujno je, da upoštevamo tudi želje in potrebe drugih članov družine in se jim prilagodimo. Življenje v novem stanovanju ali hiši bo prijetno le, če so vsi družinski člani zadovoljni.

Nakup rabljenega stanovanja ali hiše je povezan s tveganjem, da ima objekt dodločene napajke, ki jih na prvi pogled ne opazimo. V objekt lahko zamaka, morda temelji niso pravilno izdelani, lahko se objekt poseda ali kaj podobnega. Zato je smiselno, da najamemo strokovnjaka, ki si objekt ogleda in poda oceno stanja.

Nakup novogradnje naj bi bil veliko bolj varen glede morebitnih napak na objektu, vendar v večini primerov ni tako. Vsak objekt je unikaten in nikoli ni mogoče vnaprej predvideti vseh zapletov in napak. Ker imajo tudi novogradnje napake, je pomembno, kako se vede investitor pri njihovem odpravljanju. Nekateri to storijo brez zapletov, drugi pa iščejo vse mogoče načine, da se odpravi napak na lastne stroške izognejo. Zato je pomembno, da pridobimo informacije o kakovosti gradenj investitorja iz preteklosti.

Nakup nepremičnine je dolgotrajen proces in, če ne želimo narediti napake, si zanj vzemimo čas. Nepremičnine se na trgu izmenjujejo in morda se bo v nekaj dnevih pojavila boljša, nam bolj všečna. Tudi cene lahko postanejo bolj ugodne. Pri nakupu si zato vzemimo čas.

Vir:SLONEP

© 2013-2019 REP d.o.o.
Vse pravice pridržane.
Avtorji: Brigada
REP d.o.o.
Partizanska cesta 30
6210 Sežana
T
+386 (0)5 731 31 90
M
+386 (0)41 65 12 13
F
+386 (0)5 731 31 81
E
info@rep.si

Želite prejemati koristne informacije in nasvete s področja vrednotenja nepremičnin?